Sałatka warstwowa z kapustą pekińską


Składniki:

1/2 kapusty pekińskiej
1 duży, podwójny filet z kurczaka
400 g pieczarek
150 g żółtego sera (gouda/mozzarella/edamski)
1 duża cebula
1 mała puszka kukurydzy
3 łyżeczki przyprawy gyros lub do kurczaka
kilka łyżek prażonej cebuli
olej
sól, pieprz

Składniki na sos:

3 ząbki czosnku
5 łyżek majonezu
3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
Przygotowanie:
Umytą kapustę pekińską drobno poszatkować.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Kukurydzę odcedzić z zalewy.
Umyty filet z kurczaka osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie pokroić w kostkę. Filet podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. W trakcie smażenia mięso posypać przyprawą do kurczaka. Smażyć do momentu, aż odparują płyny. Usmażone mięso zdjąć z patelni i odstawić do ostygnięcia.
Pieczarki obrać i pokroić w grube plastry. Podsmażyć je na oleju. W trakcie smażenia grzyby doprawić solą i pieprzem. Usmażone pieczarki zdjąć z ognia i ostudzić.

Sos
Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. W naczyniu wymieszać jogurt z majonezem i czosnkiem. 
 
Przełożenie:
1/2 poszatkowanej kapusty - rozsmarować 1/3 sosu czosnkowego - cebula - 1/2 kurczaka - starty ser - pieczarki - kukurydza - rozsmarować 1/3 sosu czosnkowego - 1/2 kurczaka - 1/2 kapusty pekińskiej - 1/3 sosu czosnkowego - prażona cebula

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz