Sałatka wenecka


Składniki:
Składniki na chrupiącą marchew: 
1 marchew 
3 łyżki octu 10%
1 łyżeczka cukru kryształu
1/4 łyżeczki soli
szczypta czarnego pieprzu
3 łyżki oleju

Składniki na sałatkę:
1 filet z kurczaka
100 g sera żółtego
1/2 czerwonej papryki
1 mała puszka mieszanki kukurydzy i czerwonej fasoli (140g)
1 świeży ogórek gruntowy
sól, pieprz, papryka ostra w proszku
olej

Składniki na sos:
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1/4 łyżeczki chili Przygotowanie: 
Chrupiąca marchew (przygotować na noc)
Marchew obrać i pokroić w podłużne paski julienne (cienkie słupki) i przełożyć do słoika. W miseczce wymieszać ocet, cukier i sól. Tak przygotowaną mieszanką zalać marchew, po czym zakręcić słoik i nim mocno wstrząsnąć. Na patelni rozgrzać olej. Gorącym zalać marchewkę. Słoik znów zakręcić i mocno nim potrząsnąć tak, by marchew dokładnie przeszła zalewą. Zakręcony słoik z marchewką włożyć do lodówki. Na następny dzień, tuż przed przygotowaniem sałatki, marchew osączyć z zalewy. 
 
Umyty filet pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i ostrą papryką. Filet usmażyć na rozgrzanym oleju. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, umyty ogórek pokroić razem ze skórką w paski julienne, paprykę pokroić w kostkę, kukurydzę osączyć z zalewy. Wszystkie warzywa wraz z marchewką i kurczakiem umieścić w naczyniu, zalać sosem i dokładnie wymieszać.   
Sos
Natkę pietruszki drobno posiekać, obrany czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki na sos umieścić w misie i dokładnie wymieszać. Powstałym sosem zalać warzywa i usmażony filet.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz