Pierogi ruskie

Składniki:
Składniki na ciasto:
1 kg mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka soli 
2 szklanki letniej wody (około)

Składniki na farsz:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1/2 kg białego sera
2 duże cebule
1 łyżka masła 
sól, pieprz 
1 łyżka masła

Dodatkowo:
woda
szczypta soli

 
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę. W środku mąki zrobić małe wgłębienie, do którego wsypać sól, wbić jajko i wlać odrobinę wody. Wyrabiać ręcznie ciasto. W trakcie wyrabiania dolewać resztę wody. Pracować z ciastem tak długo, aż nabierze gładkiej konsystencji. Ciasto nie może być zbyt zwarte, a jednocześnie ma być wolne. W razie potrzeby dolać wodę (gdyby było zbyt twarde) lub podsypać mąką (jeśli będzie zbyt luźne).

Cebule obrać, drobno posiekać i podsmażyć na maśle na złoty kolor. W trakcie smażenia doprawić solą. Ugotowane ziemniaki ugnieść tłuczkiem. Do ostudzonych dodać usmażoną cebulę i pokruszony w dłoniach ser biały. Doprawić solą i pieprzem tak, by farsz był pikantny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Przed lepieniem pierogów przygotować wodę do ich gotowania. Do dużego garnka wlać 1/3 wody, dodać do niej szczyptę soli, nastawić na kuchenkę i zagotować.
Ciasto podsypać mąką i cienko rozwałkować na grubość 2 mm.  Szklanką wykroić krążki. Na każdy krążek ciasta nałożyć łyżką farsz. Następnie krążki złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi pierogów. Zlepione pierogi wrzucać na gotującą się wodę. W trakcie wrzucania, przemieszać je drewnianą łyżką, by się nie kleiły. Gotować do momentu, aż pierogi wypłyną na wierzch. Następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Pierogi wyłowić łyżką cedzakową i kłaść na talerze. Pierogi smakują wybornie skropione roztopionym masłem lub okraszone smażoną cebulką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz