Składniki:
Składniki na ciasto:
1 kg mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka soli
2 szklanki letniej wody (około)
Składniki na farsz:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1/2 kg białego sera
2 duże cebule
1 łyżka masła
sól, pieprz
1 łyżka masła
Dodatkowo:
woda
szczypta soliPrzygotowanie:
Mąkę
przesiać na stolnicę. W środku mąki zrobić małe wgłębienie, do
którego wsypać sól, wbić jajko i wlać odrobinę wody. Wyrabiać ręcznie
ciasto. W trakcie wyrabiania dolewać resztę wody. Pracować z ciastem tak
długo, aż nabierze gładkiej
konsystencji. Ciasto nie może być zbyt zwarte, a jednocześnie ma być wolne. W razie potrzeby dolać wodę (gdyby było zbyt
twarde) lub podsypać mąką (jeśli będzie zbyt luźne).
Cebule obrać, drobno posiekać i podsmażyć na maśle na złoty kolor. W trakcie smażenia doprawić solą. Ugotowane ziemniaki ugnieść tłuczkiem. Do ostudzonych dodać usmażoną cebulę i pokruszony w dłoniach ser biały. Doprawić solą i pieprzem tak, by farsz był pikantny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Przed lepieniem pierogów przygotować wodę do ich gotowania. Do dużego garnka
wlać 1/3 wody, dodać do niej szczyptę soli, nastawić na kuchenkę i
zagotować.
Ciasto
podsypać mąką i cienko rozwałkować na grubość 2 mm.
Szklanką wykroić krążki. Na każdy krążek ciasta nałożyć łyżką farsz.
Następnie krążki złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi pierogów. Zlepione pierogi wrzucać na gotującą się wodę. W trakcie wrzucania, przemieszać je drewnianą
łyżką, by się nie kleiły. Gotować do momentu, aż pierogi wypłyną na
wierzch. Następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 2-3 minuty.
Pierogi wyłowić łyżką cedzakową i kłaść na talerze. Pierogi smakują wybornie skropione roztopionym masłem lub okraszone smażoną cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz