(forma ⌀ 26 cm)
Składniki na czekoladowy spód:
1 opakowanie ciasteczek Oreo (170 g)
2 łyżki masła
Składniki na ser:
1 kg sera z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego sera
3/4 szklanki cukru kryształu
5 jajek
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 szklanka śmietany kremówki
kilka ciastek Oreo
Przygotowanie:
Czekoladowy spód
Ciasteczka rozdrobnić w całości za pomocą blendera. Masło rozpuścić i płynne wlać do rozkruszonych ciasteczek. Całość dokładnie wymieszać. Masę z ciasteczek wyłożyć równomiernie na dno wyłożonej pergaminem tortownicy.
Ser
Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić pianę.
W oddzielnej misie utrzeć żółtka z cukrem kryształem i cukrem waniliowym na puszystą masę. W trakcie dalszego ucierania dodawać po łyżce ser, wsypać budyń i wlać śmietankę kremówkę. Całość delikatnie wymieszać na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Na koniec do masy serowej dodać ubitą wcześniej pianę z białek. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Masę serową delikatnie wylać na spód z ciasteczek. Do masy serowej powciskać kilka ciasteczek Oreo. Piec w temp. 170°C przez godzinę. Po upieczeniu sernik trzymać w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami do całkowitego ostygnięcia. Ostudzony sernik polać polewą z białej czekolady (tabliczkę czekolady - 100 g - rozpuścić w 6 łyżkach śmietany kremówki) i ozdobić ciasteczkami Oreo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz