Składniki:
(tortownica ⌀ 28 cm)
4 białka
1 łyżka mąki pszennej tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
20 dag posiekanych orzechów włoskich
1 niepełna szklanka cukru kryształu
1 łyżka miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 l mleka
8 żółtek
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
6 łyżek cukru kryształu
2 kostki masła
1 tabliczka gorzkiej czekolady
3 łyżki śmietany 30%
1 puszka brzoskwiń
3/4 szklanki wiśni w syropie
1 kieliszek likieru kawowego
1 kieliszek ajerkoniaku
(tortownica ⌀ 28 cm)
Składniki na biszkopt jasny:
3 jaja
1/2 szklanki cukru kryształu
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na biszkopt czekoladowy:
3 jajka
2 łyżki mąki pszennej tortowej
2 płaskie łyżki kakao
5 łyżek cukru kryształu
1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
4 białka
1 łyżka mąki pszennej tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
20 dag posiekanych orzechów włoskich
1 niepełna szklanka cukru kryształu
1 łyżka miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na blat kokosowy:
4 białka
1 niepełna szklanka cukru kryształu
20 dag wiórków kokosowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki soku z cytryny
1 l mleka
8 żółtek
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
6 łyżek cukru kryształu
2 kostki masła
1 tabliczka gorzkiej czekolady
3 łyżki śmietany 30%
1 puszka brzoskwiń
3/4 szklanki wiśni w syropie
1 kieliszek likieru kawowego
1 kieliszek ajerkoniaku
Przygotowanie:
Biszkopt jasny
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Cały czas mieszając, wsypywać cukier i dodawać po jednym żółtku. Pod koniec dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec całość delikatnie zamieszać łyżką. Wylać na wyłożoną pergaminem tortownicę. Piec w temp. 160-180 °C ok. 25-30 minut. Upieczony biszkopt ostudzić.
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Cały czas mieszając, wsypywać cukier i dodawać po jednym żółtku. Pod koniec dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec całość delikatnie zamieszać łyżką. Wylać na wyłożoną pergaminem tortownicę. Piec w temp. 160-180 °C ok. 25-30 minut. Upieczony biszkopt ostudzić.
Biszkopt czekoladowy
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Cały czas mieszając, wsypać cukier i dodawać po jednym żółtku. Pod koniec wsypać mąkę zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec masę delikatnie przemieszać do całkowitego połączenia się składników. Masę wylać na wyłożoną pergaminem tortownicę. Piec w temp.
160-180 °C ok. 25-30 minut. Upieczony biszkopt ostudzić.
Blat orzechowy
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie wsypać cukier kryształ i całość dobrze ubić. Do masy dodać resztę składników i całość delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem tortownicę. Piec 30 min w temp. 180 °C. Upieczony placek ostudzić.
Blat kokosowy
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie wsypać cukier kryształ i całość dobrze ubić. Pod koniec wsypać wiórki kokosowe zmieszane z mąką i wlać sok cytrynowy. Całość delikatnie przemieszać łyżką do połączenia się składników. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem tortownicę. Piec 30 min w temp. 180 °C.
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie wsypać cukier kryształ i całość dobrze ubić. Pod koniec wsypać wiórki kokosowe zmieszane z mąką i wlać sok cytrynowy. Całość delikatnie przemieszać łyżką do połączenia się składników. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem tortownicę. Piec 30 min w temp. 180 °C.
Masa budyniowa
W jednej szklance mleka roztrzepać żółtka z mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego się na małym ogniu mleka wlewać cienkim strumieniem płynny budyń. Całość dokładnie i energicznie mieszać aż do zgęstnienia budyniu. W trakcie mieszania uważać, by nie pojawiły się grudki. Budyń ostudzić. Kiedy będzie zimny, masło utrzeć na puch. Do masła dodać po łyżce budyń i ucierać do powstania gładkiej masy. Tak przygotowaną masę podzielić na dwie części w proporcji 1:2.W ten sposób powstanie masa czekoladowa z wiśniami i masa z brzoskwiniami.
I Masa czekoladowa: Do 1/3 masy budyniowej dodać płynną przestudzoną i rozpuszczoną wcześniej gorzką czekoladę ze śmietanką 30%. Wlać likier kawowy i dokładnie wymieszać. Do gotowej masy czekoladowej dodać wiśnie. Wymieszać je łyżką z masą.
II Masa z brzoskwiniami: do 2/3 masy budyniowej wlać likier ajerkoniakowy, po czym masę dokładnie wymieszać. Na koniec do masy dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Przełożenie:
biszkopt jasny - 1/2 masy z brzoskwiniami - blat orzechowy - masa czekoladowa - blat kokosowy - 1/2 masy z brzoskwiniami - blat czekoladowy
super wpis
OdpowiedzUsuńDziękuję.
OdpowiedzUsuń