Chrupiące racuchy z jabłkami II

Składniki:
Składniki na rozczyn: 
50 g drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
3 łyżki mąki
1 łyżka cukru kryształu

Składniki na ciasto:
4 niepełne szklanki mąki
2 niepełne szklanki mleka
1 jajo
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka cukru kryształu
szczypta soli
2 jabłka 
olej do smażenia
Przygotowanie: 
Rozczyn
W dużej misie drożdże zalać ciepłym mlekiem, dodać do nich cukier i mąkę, po czym rozmieszać trzepaczką. Tak przygotowany zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut.

Ciasto
Jabłka obrać i pokroić w plastry.
Do misy z rozczynem wsypać mąkę zmieszaną z solą, cukrem kryształem i cukrem waniliowym, wbić jajko oraz wlać ciepłe mleko (nie może być gorące, by drożdże się nie spaliły). Ciasto wyrabiać łyżką tak, by przez cały czas zagarniać mąkę do środka. Kiedy wszystkie składniki będą połączone, dodać pokrojone jabłka i znów delikatnie zamieszać. Ciasto nakryć ściereczką i odstawić na 50-60 minut do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Porcje wyrośniętego ciasta nakładać łyżką namoczoną w zimnej wodzie. 
Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. 
Po zdjęciu z patelni usmażone racuchy osuszyć papierowym ręcznikiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz