forma 28x28 cm
Składniki na biszkopt jasny:
6 jaj
1 szklanka cukru kryształu
2 szklanki mąki pszennej tortowej
8 łyżek oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na biszkopt czekoladowy:
3 jaja
1/2 szklanki cukru kryształu
2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
4 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki kakao
Składniki na masę jabłkową:
1 kg jabłek
2 galaretki zielone
Składniki na masę cytrynową:
400 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
2 galaretki cytrynowe
Przygotowanie:
Biszkopt jasny
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. W trakcie ucierania dodawać cukier, żółtka, olej i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wylać na wyłożoną pergaminem formę do pieczenia. Piec 40 min w temp. 170°C. Po upieczeniu zimny biszkopt przekroić na dwie równe części.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. W trakcie ucierania dodawać cukier, żółtka, olej i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wylać na wyłożoną pergaminem formę do pieczenia. Piec 40 min w temp. 170°C. Po upieczeniu zimny biszkopt przekroić na dwie równe części.
Biszkopt czekoladowy
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na
sztywno. W trakcie ucierania dodawać cukier, żółtka, olej, mąkę
zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wylać na wyłożoną
pergaminem formę do pieczenia. Piec 30 min w temp. 170°C.
Masa jabłkowa
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć na głęboką patelnię i smażyć około 15 minut. Do gorących jabłek wsypać zielone galaretki. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia.
Masa cytrynowa
Galaretki cytrynowe rozpuścić w dwóch szklankach przegotowanej, wrzącej wody. Następnie odstawić do ostygnięcia i lekkiego tężenia. Zimne serki homogenizowane dokładnie wymieszać z tężejącą galaretką.
Galaretki cytrynowe rozpuścić w dwóch szklankach przegotowanej, wrzącej wody. Następnie odstawić do ostygnięcia i lekkiego tężenia. Zimne serki homogenizowane dokładnie wymieszać z tężejącą galaretką.
Przełożenie:
biszkopt jasny - masa jabłkowa - biszkopt czekoladowy - masa cytrynowa - biszkopt jasny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz