Gołąbki z ryżem i mięsem

Składniki:

1 średnia główka świeżej kapusty
1 cebula
500 g mięsa mielonego
500 g ugotowanego ryżu
1 łyżka masła
sól, pieprz
słodka papryka w proszku 
przyprawa maggi  (opcjonalnie)

Przygotowanie:
 
Farsz 
Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie, ostudzić, odcedzić. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć ją na łyżce masła. Kiedy cebula się zeszkli, dodać do niej mięso mielone i dalej smażyć. W trakcie smażenia mięso doprawić solą i pieprzem. Mięso mieszać od czasu do czasu do momentu, aż zupełnie odparują płyny. Usmażone połączyć z ugotowanym ryżem. Doprawić je solą, pieprzem i papryką w proszku, po czym całość dokładnie wymieszać.

Kapusta
Z główki kapusty ostrożnie wyciąć nożem głąb. Kapustę włożyć do dużego garnka z osoloną wodą. Całość zagotować. Od momentu zagotowania parzyć kapustę przez 10 minut z jednej strony, przewrócić ją i parzyć 10 min z drugiej strony. Kapustę wyjąć z wrzątku, ostudzić ją. Kiedy będzie ostudzona, delikatnie ściągnąć liście i odciąć z nich twarde, zgrubiałe części. Na każdy liść kapusty nakładać porcję farszu. Brzegi liścia składać do środka i zwijać go wraz z nadzieniem w rulon. 
Dno naczynia do zapiekania (może być żaroodporne) wyłożyć niewykorzystanymi liśćmi kapusty. Ułożyć gołąbki łączeniem do dołu. Gołąbki podlać rosołem, a z wierzchu skropić je przyprawą maggi. Naczynie z gołąbkami nakryć i włożyć do piekarnika. Zapiekać godzinę w temp. 170°C. Po upieczeniu podawać polane ulubionym sosem.

1 komentarz: