Składniki:
Składniki na biszkopt czekoladowy:
(forma ⌀27 cm)
9 jaj
1,5 szklanki cukru kryształu
1,5 szklanki mąki pszennej
2 kopiate łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę śmietanową:
750 ml śmietany 30%
1 małe opakowanie serka mascarpone (250 g)
3-4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
1,5 szklanki świeżych malin
1 szklanka borówki amerykańskiej
Przygotowanie:
Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Następnie dodać żółtka oraz cukier i masę dalej ubijać. Na koniec do gęstej masy wsypać mąkę zmieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piec w temp. 160-180 °C przez 30-35 min (do tzw. suchego patyczka). Upieczony i ostudzony biszkopt, najlepiej na drugi dzień po upieczeniu, przekroić na trzy równe części.
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Następnie dodać żółtka oraz cukier i masę dalej ubijać. Na koniec do gęstej masy wsypać mąkę zmieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piec w temp. 160-180 °C przez 30-35 min (do tzw. suchego patyczka). Upieczony i ostudzony biszkopt, najlepiej na drugi dzień po upieczeniu, przekroić na trzy równe części.
Masa śmietanowa
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. W miarę możliwości
płynna żelatyna powinna być przestudzona. Dobrze schłodzoną śmietankę
ubijać na wysokich obrotach. Kiedy zacznie gęstnieć, zmniejszyć obroty
miksera, wsypać cukier puder i ubijać do momentu, aż zgęstnieje. Do
ubitej śmietanki dodać serek mascarpone. Powoli wymieszać go z ubitą
śmietanką. W trakcie ubijania wlewać płynną żelatynę i całość znów
krótko wymieszać tylko do połączenia się składników.
Przełożenie:
biszkopt 1 - 1/4 masy - połowa malin i borówek - 1/4 masy - biszkopt 2 - 1/4 masy - połowa malin i borówek - 1/4 masy - biszkopt 3
Tort został wykończony tynkiem z kremu maślanego, ozdobiony żywymi kwiatami i ozdobiony słodką figurką cukrową - białą koroną od Ditarte.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz