Czekoladowe gofry

Składniki:
1,5 szklanki mleka
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 kostki masła
szczypta soli

Przygotowanie:
Masło rozpuścić i ostudzić, ale pozostawić jego płynną konsystencję. W misie utrzeć jajka z cukrem waniliowym. Do masy wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, wlać mleko i ostudzone masło. Całość krótko wymieszać mikserem (tylko do połączenia się składników). Na nagrzaną gofrownicę partiami wylewać porcje ciasta i równomiernie rozprowadzać je na powierzchni płytki. Gofry piec około 4-5 minut. Upieczone studzić na kratce. Podawać z bitą śmietaną, cukrem pudrem, kremem czekoladowym, owocami, dżemem bądź innymi ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz