Pszenny chleb błyskawiczny

Składniki:

podłużna forma (keksówka)

5 szklanek mąki pszennej
2,5 szklanki letniej wody
40 g świeżych drożdży
1/2 szklanki płatków żytnich
1/2 szklanki płatków owsianych
4 łyżki oleju
1 łyżeczka soli


Przygotowanie:
Do misy robota wsypać przesianą mąkę. Dodać sól, płatki żytnie i owsiane,wlać olej. Na koniec wlać wodę, w której należy uprzednio rozpuścić drożdże. Wszystkie składniki wymieszać za pomocą haka do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto wyłożyć do podsypanej mąką misy. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, a naczynie nakryć bawełnianą ściereczką. Po godzinie ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną płatkami (opcjonalnie) formę do pieczenia. Wiech chleba można obsypać ulubionymi ziarnami. Chleb nakryć ściereczką i odstawić na 15 minut, by ciasto odpoczęło. Po tym czasie piec 45 min w temp. 200°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz