Kora orzechowa

Składniki:
forma 21x32 cm


Składniki na biszkopt bakaliowy:
8 białek
1 szklanka drobnego cukru kryształu
4 żółtka
200 g zmielonych orzechów włoskich
100 g wiórków kokosowych
100 g rodzynek
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę brzoskwiniową:
1,5 szklanki soku z brzoskwiń
1,5 szklanki wody
2 opakowania budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki pszennej
5 łyżek cukru kryształu
4 żółtka
1,5 kostki masła

Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
1 podwójne opakowanie delicji o smaku pomarańczowym
2 galaretki brzoskwiniowe

Przygotowanie:
Biszkopt bakaliowy
Białka ubić na sztywno. Do ubitej piany powoli wsypywać cukier kryształ. Gdy masa będzie błyszcząca, dodać 4 żółtka i dalej ubijać. Następnie wsypać pozostałe suche składniki i całość delikatnie zamieszać łyżką do ich całkowitego połączenia się. Masę podzielić na dwie równe części. Każdą z nich wylać do wyłożonej pergaminem formy (obie o takich samych wymiarach) i piec jednocześnie przez 35 minut w temp. 160 °C. 
Masa brzoskwiniowa
Brzoskwinie wyjąć z puszki. Pozostały sok wlać wraz z połową wody (3/4 szklanki) do rondelka, wsypać cukier i zagotować. Do pozostałej zimnej wody wsypać budynie, dodać mąkę i żółtka. Całość dokładnie rozkłócić trzepaczką. Mieszankę budyniową wlać do gotującego się soku. Masę należy cały czas energicznie mieszać, by nie przywarła i nie pojawiły się w niej grudki. Budyń będzie gotowy, gdy zgęstnieje. Gotowy zdjąć z ognia i ostudzić. 
Kiedy budyń będzie zupełnie zimny, utrzeć mikserem masło na puch. Stopniowo do masła dodawać po łyżce zimny budyń.
 
Galaretki rozpuścić w trzech szklankach przegotowanej wrzącej wody i pozostawić do stężenia.
Brzoskwinie pokroić w plastry. 

Przełożenie:
biszkopt bakaliowy - 1/2 masy - warstwa delicji ułożonych galaretką w dół - 1/2 masy (kilka łyżek zostawić na wierzch) - biszkopt bakaliowy - reszta masy - warstwa brzoskwiń - galaretka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz