Ciasto dwukolorowe z bezami


Składniki:
(forma 21 x 32 cm)
Składniki na biszkopt jasny:
4 jajka
3/4 szklanki cukru kryształu
3/4 szklanki maki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na biszkopt kakaowy:
4 jajka
3/4 szklanki cukru kryształu
1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao

Składniki na masę czekoladową i chałwową:
1 l mleka
2 kostki masła
2 budynie śmietankowe
1 cukier waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
kieliszek spirytusu
1/2 słoiczka Nutelli
30 dag chałwy waniliowej (3 batony)

Dodatkowo:
1 opakowanie małych bez (25-30 dag)

 
Przygotowanie:
Biszkopt jasny
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Wsypać do niej cukier, a następnie dodawać po jednym żółtku dalej ucierając. Na koniec wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko zamieszać. Ciasto biszkoptowe wylać na formę i piec do tzw. suchego patyczka (20-30 minut w temp. 160-180 °C).

Biszkopt kakaowy
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka, po czym krótko ucierać. Na koniec wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Upiec biszkopt w temp. 160-180 °C.

Masa
Połowę mleka zagotować z cukrem waniliowym. W drugiej połowie roztrzepać budynie oraz obie mąki. Ugotować budyń, po czym pozostawić go do wystygnięcia.
Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać do niego wystudzony budyń, a na koniec wlać alkohol. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać chałwę i dokładnie wymieszać, a do drugiej dodać Nutellę i również dokładnie wymieszać. 

Przełożenie:
biszkopt ciemny - masa chałwowa - warstwa z bezami -masa czekoladowa - biszkopt jasny 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz