2,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
2 jajka
1/2 kostki margaryny
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 szklanki cukru kryształu
kilka kropel aromatu migdałowego
1/2 łyżeczki cynamonu
2 garście orzechów włoskich
1 garść suszonej żurawiny
4 szklanki startej cukinii
Przygotowanie:
Margarynę roztopić i nieco przestudzić. W jednym naczyniu połączyć suche składniki, tj. mąkę, kakao, sodę i cynamon. W drugim naczyniu utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie wlać roztopioną i schłodzoną margarynę oraz aromat migdałowy. Całość wymieszać tylko do połączenia składników. Do masy dodać odciśniętą z nadmiaru wody cukinię, orzechy i żurawinę, po czym całość zamieszać łyżką.
Na koniec wsypać suche składniki i ponownie całość wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem formy keksowej. Piec w temp. 180 °C przez 50 minut. Pod koniec pieczenia ciasto sprawdzać patyczkiem, czy jest upieczone. Upieczone i ostudzone ciasto warto polać polewą, by podkreślić jego czekoladowy smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz