Kalafior z czarnuszką

Składniki:
1 główka kalafiora
1 łyżka czarnuszki
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
2 łyżki startego sera grana padano
sól
1/2 łyżeczki cukru kryształu
szczypta przypraw śródziemnomorskich (opcjonalnie)
 
Przygotowanie:
Umyty kalafior podzielić na różyczki. Ugotować go w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Masło roztopić na patelni. Do gorącego tłuszczu dodać posiekany drobno czosnek i podsmażyć go przez około 1 minutę. 
Odcedzony z nadmiaru wody kalafior ułożyć na półmisku. Kalafior polać masłem z dodatkiem czosnku, posypać ziarnami czarnuszki, przyprawami i startym serem. Podawać na gorąco jako samodzielną kolację lub dodatek do obiadu.
 
Do przechowywania i ścierania twardego sera (parmezan, grana padano) świetnie sprawdza się wygodna, praktyczna tarka Fackelmann. Jest wygodnym rozwiązaniem zarówno w domu, jak i w czasie wakacyjnych podróży.  Pozwala zachować świeżość ulubionego sera na dłużej, a przy okazji sprawdza się jako podręczny pojemnik, co zdecydowanie pozwala utrzymać porządek w lodówce.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz