Puszysty sernik z mlekiem w proszku

Składniki:
1 kg sera
1 szklanka cukru kryształu
1 cukier waniliowy
6 jajek
2 budynie waniliowe
1/2 szklanki oleju
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki mleka w proszku

Mus truskawkowy: 
2 galaretki truskawkowe 
800 g świeżych truskawek

Dodatkowo: 
małe opakowanie okrągłych biszkoptów

Przygotowanie:
Mus truskawkowy
Umyte truskawki zmiksować, a następnie przecisnąć przez sitko. Galaretki rozpuścić w trzech szklankach gorącej, przegotowanej wody. Rozpuszczoną, gorącą galaretką zalać rozdrobnione truskawki. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do momentu, aż masa zacznie tężeć.

Ser
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem kryształem na sztywną pianę. 
Trzykrotnie zmielony ser utrzeć z żółtkami i cukrem waniliowym. W trakcie ucierania wsypać budyń waniliowy. W trakcie dalszego ucierania wlać olej i mleko, a następnie dodać mleko w proszku. Do masy dodać pianę z białek. Całość należy lekko wymieszać. 
Na dnie wyłożonej pergaminem tortownicy ułożyć warstwę biszkoptów. Ciastka powoli zalać masą serową. Sernik piec przez godzinę w temp.  180 °C. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach do całkowitego ostudzenia. Na zimny sernik wyłożyć tężejącą masę truskawkową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz