(forma 24 x 37 cm)
3 szklanki mąki pszennej
4 jajka
1,5 szklanki cukru kryształu
1 szklanka wody mocno gazowanej
1 szklanka oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka pasty waniliowej
2 łyżki kakao
1/2 l wydrylowanych świeżych wiśni
Dodatkowo:
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
Jaja wybić do misy, wsypać do nich cukier, a następnie całość utrzeć mikserem na puszystą masę. Do masy dodać pastę waniliową. Podczas dalszego ucierania stopniowo wsypywać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, a także wlewać olej i wodę. Ucierać krótko do całkowitego połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej wsypać kakao i dokładnie wymieszać.
Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Na przygotowaną formę wylewać naprzemiennie ciasto białe i ciasto czekoladowe. Dla uzyskania ciekawego efektu wizualnego ciasto można delikatnie przemieszać patyczkiem.
Wiśnie wymieszać z mąką ziemniaczaną, a następnie ułożyć je na cieście. Ciasto piec przez 45-50 min w temp. 180 °C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz