3,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka letniej wody
Dodatkowo:
świeże owoce czereśni
woda
szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę
przesiać na stolnicę. W środku mąki zrobić małe wgłębienie, do
którego wsypać sól, wbić jajko i wlać odrobinę wody. Wyrabiać ręcznie
ciasto. W trakcie wyrabiania dolewać resztę wody. Pracować z ciastem tak
długo, aż przestanie się kleić i nabierze gładkiej
konsystencji. Ciasto nie może być zbyt zwarte, a jednocześnie powinno
pozostać wolne. W razie potrzeby dolać wodę (gdyby było zbyt
twarde) lub podsypać mąką (jeśli będzie zbyt luźne).
Przed lepieniem pierogów przygotować wodę do ich gotowania. Do dużego garnka
wlać 1/3 wody, dodać do niej szczyptę soli, nastawić na kuchenkę i
zagotować.
Czereśnie umyć i osuszyć. Każdą z nich przekroić na pół i pozbawić pestki.
Ciasto podsypać mąką i cienko rozwałkować na grubość 2 mm. Szklanką wykroić krążki. Na każdy krążek ciasta położyć 3-4 połówki czereśni. Następnie krążek złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi pierogów.
Zlepione pierogi wrzucać na gotującą się wodę. W trakcie wrzucania, przemieszać drewnianą łyżką, by się nie kleiły. Gotować do momentu, aż pierogi wypłyną na wierzch. Następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Pierogi wyłowić łyżką cedzakową i kłaść na talerze.
Ciasto podsypać mąką i cienko rozwałkować na grubość 2 mm. Szklanką wykroić krążki. Na każdy krążek ciasta położyć 3-4 połówki czereśni. Następnie krążek złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi pierogów.
Zlepione pierogi wrzucać na gotującą się wodę. W trakcie wrzucania, przemieszać drewnianą łyżką, by się nie kleiły. Gotować do momentu, aż pierogi wypłyną na wierzch. Następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Pierogi wyłowić łyżką cedzakową i kłaść na talerze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz