Pierogi z czereśniami

Składniki:
3,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli 
1 szklanka letniej wody

Dodatkowo:
świeże owoce czereśni
woda
szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę. W środku mąki zrobić małe wgłębienie, do którego wsypać sól, wbić jajko i wlać odrobinę wody. Wyrabiać ręcznie ciasto. W trakcie wyrabiania dolewać resztę wody. Pracować z ciastem tak długo, aż przestanie się kleić i nabierze gładkiej konsystencji. Ciasto nie może być zbyt zwarte, a jednocześnie powinno pozostać wolne. W razie potrzeby dolać wodę (gdyby było zbyt twarde) lub podsypać mąką (jeśli będzie zbyt luźne).
Przed lepieniem pierogów przygotować wodę do ich gotowania. Do dużego garnka wlać 1/3 wody, dodać do niej szczyptę soli, nastawić na kuchenkę i zagotować.

Czereśnie umyć i osuszyć. Każdą z nich przekroić na pół i pozbawić pestki.

Ciasto podsypać mąką i cienko rozwałkować na grubość 2 mm.  Szklanką wykroić krążki. Na każdy krążek ciasta położyć 3-4 połówki czereśni. Następnie krążek złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi pierogów. 
Zlepione pierogi wrzucać na gotującą się wodę. W trakcie wrzucania, przemieszać drewnianą łyżką, by się nie kleiły. Gotować do momentu, aż pierogi wypłyną na wierzch. Następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Pierogi wyłowić łyżką cedzakową i kłaść na talerze. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz