Składniki:
(forma 24x35 cm)
4 szklanki mąki pszennej
4 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka drobnego cukru kryształu
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 szklanki oleju
2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1,5 szklanki borówki amerykańskiej
cukier puder - do posypania ciasta
Przygotowanie:
Przed przystąpieniem do pieczenia warto zadbać, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Do misy wbić całe jajka i wlać mleko. Całość wymieszać tylko do połączenia się składników. Następnie, w trakcie ciągłego ubijania, wsypać cukier kryształ i cukier waniliowy. Dalej Wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlać olej. Składniki mieszać około dwóch minut, by powstała gęsta, jednolita masa. Ciasto przełożyć na wyłożoną pergaminem formę do pieczenia. Na wierzchu równomiernie rozłożyć borówki, które można delikatnie docisnąć ręką. Ciasto jest na tyle gęste, że owoce nie opadają w trakcie pieczenia. Piec w temperaturze 180 °C przez 45 minut. Ciasto jest upieczone, gdy zanurzony w nim patyczek pozostaje suchy. Gdyby był mokry należy dłużej potrzymać ciasto w piekarniku.
Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz