Tort jogurtowy z galaretką

Składniki:
(tortownica ⌀ 23 cm)

Składniki na biszkopt:
6 jaj
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 niepełna szklanka cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę jogurtową:
1 duży kubek jogurtu naturalnego (400 ml)
1 serek mascarpone (250 g)
500 ml śmietany kremówki
3-4 łyżki cukru pudru
4-5 łyżeczek żelatyny

Dodatkowo:
3 galaretki (każda w innym kolorze) - niebieska, czerwona i pomarańczowa

Przygotowanie:
Biszkopt 
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Następnie wsypać cukier i dalej ucierać. W dalszej kolejności, cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem tortownicę . Piec w temp. 160-180 °C przez 20-25 minut. Po upieczeniu zimny biszkopt przekroić na trzy blaty.  
Galaretki 
Galaretki wsypać do trzech oddzielnych miseczek. Każdą z nich rozpuścić w 1,5 szklanki przegotowanej i gorącej wody. Naczynia odstawić, by galaretki zastygły. Kiedy stężeją, pokroić je w kostkę.
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach ciepłej wody. Mieszać energicznie tak długo, aż żelatyna będzie płynna. Schłodzoną śmietankę ubijać mikserem na najwyższych obrotach. Kiedy zacznie gęstnieć, zmniejszyć obroty i wsypać cukier puder. Następnie dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać jogurt i cienkim strumieniem wlać płynną, schłodzoną żelatynę. Masę po raz ostatni delikatnie wymieszać mikserem. Do masy dodać pokrojoną w kostkę galaretkę. Masą przekładać naprzemiennie kolejne warstwy biszkoptu.Tort schłodzić w lodówce.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz