Tagliatelle z kurczakiem, cukinią i suszonymi pomidorami

Lekkie, a zarazem sycące danie, którego smak podkreślają aromatyczne, suszone pomidory. Dojrzałe, czerwone włoskie pomidory zostały zasuszone w promieniach sycylijskiego słońca, a następnie zamknięte w słoiku Ponti, by ostatecznie trafić na polskie stoły. Ich smakiem można się cieszyć przez cały rok. Wystarczy odwiedzić tradycyjne sklepy (MakroC&C, Selgros, E.Leclerc, Intermarche, Auchan, Carrefour, Delikatesy Centrum) lub sklepy internetowe (np. frisco.pl), by w kilka chwil przenieść się do tętniących życiem i smakiem kolorowych Włoch. Niech włoskie barwy i aromaty zagoszczą w każdej kuchni!
Składniki:
300 g makaronu tagliatelle 
1 duży filet z kurczaka
1 mała cukinia
7-8 suszonych pomidorów Ponti
3 duże ząbki czosnku 
1 niepełna szklanka śmietanki kremówki 
1 garść orzeszków pinii
sól, pieprz
cząber
kilka listków świeżej bazylii
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Umytą i osuszoną papierowym ręcznikiem cukinię pokroić w półcentymetrowe krążki, a następnie każdy plaster w cienkie słupki.  Cukinię podsmażać na oliwie przez kilka minut do momentu, aż puści soki. 
Osuszoną pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki. Mięso dodać do podduszonej cukinii. 
Podczas smażenia filet z cukinią doprawić solą, pieprzem, cząbrem, a także przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kiedy mięso będzie usmażone, podlać je śmietanką. Całość trzymać na małym ogniu, by sos nieco zgęstniał. Na koniec dodać pokrojone w grube kawałki suszone pomidory oraz posiekane drobno listki bazylii.
Sos delikatnie zamieszać, po czym zdjąć z ognia.
Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. 
Porcję gorącego makaronu nałożyć na talerz i polać sporą ilością sosu. Danie posypać uprażonymi orzeszkami piniowymi i ozdobić listkami bazylii.

3 komentarze: