Pizza nie musi być nudna. Wystarczy dodać ulubione składniki i można odkrywać jej smak na nowo. Zasada jest prosta - im mniej dodatków, tym smaczniej. Tym razem motywem przewodnim stały się suszone włoskie pomidory Ponti i zielony ser pleśniowy. Musicie tego spróbować!
Składniki:3,5 szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1,25 szklanki letniej wody
1 łyżeczka cukru kryształu
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
50 ml passaty pomidorowej
200 g startego sera mozzarella
200 g sera pleśniowego (zielony)
10 suszonych pomidorów z zalewy Ponti
suszone zioła: bazylia, oregano
Przygotowanie:
Ciasto
Drożdże, cukier, 2 łyżki mąki oraz 1/4 szklanki letniej wody dokładnie rozetrzeć do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Naczynie z zaczynem nakryć ścierką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, by zaczyn podrósł.
Do dużej misy przesiać mąkę. Dodać do niej sól i wyrośnięty zaczyn, wlać szklankę letniej wody oraz oliwę. Dobrze wymieszać wszystkie składniki i wyrobić z nich elastyczne ciasto. Umieścić je w misie, naczynie nakryć nakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, by ciasto podrosło. Wyrośnięte podzielić na dwa lub trzy kawałki (w zależności od preferencji - jeśli pizza ma być na cienkim cieście, podzielić na więcej porcji; jeśli na grubym - podzielić na dwie porcje). Uformowane ciasto ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce. Na cieście równomiernie rozsmarować passatę pomidorową i ułożyć składniki.
Całość posypać suszonymi ziołami. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 °C. Po tym czasie pizzę wyjąć z pieca i posypać mozzarellą. Pizzę ponownie włożyć do piekarnika i krótko zapiekać do momentu, aż ser się roztopi.
Całość posypać suszonymi ziołami. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 °C. Po tym czasie pizzę wyjąć z pieca i posypać mozzarellą. Pizzę ponownie włożyć do piekarnika i krótko zapiekać do momentu, aż ser się roztopi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz