Od dawana miałam ochotę na pieczywo, które przeniesie mnie do krainy słońca, czyli wprost do Włoch. Połączyłam smak polskiego, razowego chleba z sycylijskimi dodatkami. W roli głównej znalazły się moje ulubione suszone pomidory Ponti. Całość uzupełniają świeże, aromatyczne przyprawy.
Składniki:
Składniki na zaczyn:
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru kryształu
2 łyżki mąki pszennej
1/4 szklanki letniej wody
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej razowej
1/2 szklanki mąki żytniej razowej
1 szklanka letniej wody
10 suszonych pomidorów w zalewie Ponti
dwie garście czarnych oliwek
2 łyżki oliwy (o smaku czosnkowo-pomidorowo-bazyliowym)
1 łyżka posiekanych, świeżych listków rozmarynu
1 łyżka posiekanych, świeżych listków bazylii
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Zaczyn
Wszystkie składniki na zaczyn umieścić w dużej misie i wymieszać trzepaczką do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Misę przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.
Kiedy zaczyn odpoczywa, przygotować pozostałe składniki. Suszone pomidory oraz oliwki osączyć z zalewy i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Oliwki pozostawić w całości, a pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Listki bazylii oraz rozmarynu drobno posiekać.
Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość, wsypać do niego zmieszane dwa rodzaje mąki. Następnie dodać sól, posiane zioła i wlać wodę. Z podanych składników wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać posiekane pomidorki oraz oliwki, które należy wgnieść w ciasto.
Ciasto dobrze wyrobić i podsypać mąką, by się nie kleiło. Misę z ciastem nakryć ściereczką.
Odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut, by podwoiło swoją objętość.
Po godzinie z wyrośniętego ciasta uformować bochenek i położyć go na wyłożonej pergaminem blaszce (można też włożyć do wyłożonego pergaminem naczynia żaroodpornego).
Chleb odstawić na 20-30 minut w ciepłe miejsce.
W tym czasie nagrzać piekarnik do temp. 200 °C. Chleb piec przez 30 minut.
Ciasto dobrze wyrobić i podsypać mąką, by się nie kleiło. Misę z ciastem nakryć ściereczką.
Odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut, by podwoiło swoją objętość.
Po godzinie z wyrośniętego ciasta uformować bochenek i położyć go na wyłożonej pergaminem blaszce (można też włożyć do wyłożonego pergaminem naczynia żaroodpornego).
Chleb odstawić na 20-30 minut w ciepłe miejsce.
W tym czasie nagrzać piekarnik do temp. 200 °C. Chleb piec przez 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz