Muffiny marchewkowe z kremem matcha

Składniki:
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 
2 jaja
3 marchewki
0,75 szklanki cukru kryształu 
1 niepełna szklanka oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5  łyżeczki cynamonu
szczypta soli 
szczypta gałki muszkatołowej

Składniki na krem: 
150 ml śmietany kremówki 
200 g serka mascarpone
1 płaska łyżka cukru pudru
1 łyżeczka sproszkowanej herbaty matcha
Przygotowanie:
Ciasto
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć do naczynia. Dodać do niej pozostałe suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól i gałkę muszkatołową. W drugim naczyniu dokładnie wymieszać jaja z cukrem, a następnie z olejem. Składniki mokre dodać do suchych i dokładnie wymieszać je łyżką. Masę przekładać małymi porcjami do papilotek (2/3 wysokości, gdyż ciasto urośnie w trakcie pieczenia). Babeczki piec w temp. 180 °C z termoobiegiem przez 20-25 minut. 
Po upieczeniu ostudzone muffinki można udekorować kremem z dodatkiem matcha. 
Krem matcha
Śmietankę oraz serek mascarpone umieścić w misie i razem ubić na sztywny krem. Pod koniec ucierania dodać cukier puder oraz przesianą herbatę matcha. Gotowy krem przełożyć do szprycy i dekorować nim babeczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz