Czekoladowe naleśniki z twarogiem pomarańczowym

Składniki:
Składniki na ciasto:
2 szklanki mleka 
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki cukru kryształu
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 kopiata łyżka kakao
szczypta soli

Składniki na ser: 
250-300 g białego sera
2 łyżki cukru pudru 
3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki dżemu pomarańczowego

Dodatkowo:
olej do smażenia
świeże owoce
polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Ciasto naleśnikowe
Do mleka wsypać przesianą mąkę pszenną. Następnie dodać sól, cukier kryształ, kakao, a także wbić jajka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać trzepaczką bądź mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji (nie może być grudek z mąki lub kakao). Na rozgrzaną patelnię wlewać po kilka kropel oleju, a następnie chochelką nalewać ciasto naleśnikowe. Rozprowadzić je szybko po powierzchni patelni, smażyć z dwóch stron. Usmażone naleśniki przekładać na talerz.
Twarożek pomarańczowy
Twaróg rozdrobnić łyżką lub ręcznie. Dodać do niego cukier puder, dżem oraz jogurt. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. W razie potrzeby ser można dosłodzić cukrem pudrem. 
Porcję sera nakładać na środek każdego naleśnika, rozsmarować równomiernie. Naleśniki składać dwukrotnie na pół (koperty) lub zwijać w rulon. Najlepiej podawać na ciepło z dodatkiem świeżych owoców, sosu owocowego, bitej śmietany lub cukru pudru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz