Składniki na ciasto:
2 szklanki mleka
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki cukru kryształu
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 kopiata łyżka kakao
szczypta soli
Składniki na ser:
250-300 g białego sera
2 łyżki cukru pudru
3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki dżemu pomarańczowego
Dodatkowo:
olej do smażenia
świeże owoce
polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Ciasto naleśnikowe
Do
mleka wsypać przesianą mąkę pszenną. Następnie dodać sól, cukier
kryształ, kakao, a także wbić jajka. Wszystkie składniki
dokładnie wymieszać trzepaczką bądź mikserem do uzyskania gładkiej
konsystencji (nie może być grudek z mąki lub kakao). Na rozgrzaną patelnię
wlewać po kilka kropel oleju, a następnie chochelką nalewać ciasto
naleśnikowe. Rozprowadzić je szybko po powierzchni patelni, smażyć z
dwóch stron. Usmażone naleśniki przekładać na talerz.
Twaróg
rozdrobnić łyżką lub ręcznie. Dodać do niego cukier
puder, dżem oraz jogurt. Wszystkie składniki dokładnie
wymieszać. W razie potrzeby ser można dosłodzić cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz