Chleb zdrowia

Domowe pieczywo to najlepsza propozycja na śniadanie lub kolację. Uwielbiam, kiedy zapach świeżo upieczonego chleba roztacza się po całym domu. Idealnym dopełnieniem chwili szczęścia jest zaserwowanie pieczywa w odmienny sposób. Chrupiący z wierzchu bochen podany na dębowej desce zachęca do spróbowania. Piękna, drewniana i unikatowa oprawa sprawia, że w kilka chwil zwykły posiłek staje się rozkoszą nie tylko dla podniebienia, ale i dla oczu oraz duszy. Od kilku dni dzięki diegototti_deskidoserwowania cieszę się pięknym prezentem, który osobiście uważam za małe arcydzieło. Za sprawą Diego, niczym w książce Carla Collodiego, zwykły kawałek drewna otrzymuje duszę i wprowadza niezwykły nastrój tam, gdzie się pojawia. Zapraszam do cudownego świata natury. U @deskidiegototti, każdy znajdzie wiele drewnianych, nowoczesnych i stylowych inspiracji do swojego wnętrza oraz kuchni. Gorąco rekomenduję! Polecam pierwszorzędną jakość, solidne wykonanie, oryginalność, dopieszczenie detalu.

Składniki:
1 l ciepłej wody
50 g drożdży
1 kg mąki pszennej (typ 650)
1 szklanka otrąb żytnich
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki płatków jęczmiennych
1/2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
1/4 szklanki ziaren siemienia lnianego
1/4 szklanki ziaren słonecznika
1/4 szklanki pestek dyni 
4 ząbki czosnku
3 łyżeczki soli

Przygotowanie:
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże. Następnie wsypać mąkę oraz pozostałe suche składniki. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać wszystkie składniki i wyrobić ciasto.
Odstawić je w nakrytej ściereczką misie na 40 minut w ciepłe miejsce, aby podrosło. Kiedy ciasto jest wyrośnięte, przełożyć je do dwóch nasmarowanych tłuszczem keksówek.
Wierzch można posypać ziarnami lub płatkami. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na  30 minut, by odpoczęło i podrosło.
Wyrośnięty w foremkach chleb piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz