Chleb babuni


Składniki:
Składniki na zaczyn:
2-3 łyżki zakwasu
1 szklanka mąki żytniej
1 szklanka ciepłego mleka
50 g drożdży
1 łyżeczka cukru kryształu
Składniki na chleb:
1 kg mąki pszennej (typ 650)
2 szklanki mąki żytniej lub orkiszowej
3 szklanki ciepłej wody
3,5 łyżeczki soli 
Dodatkowo:
margaryna do wysmarowania foremek keksowych


Przygotowanie:

Przygotowanie chleba rozpoczyna się wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie (zakładając, że mamy gotowy zakwas). Najpierw wieczorem do dużej misy dać zakwas, drożdże, wsypać cukier i mąkę, wlać ciepłe mleko. Składniki na zaczyn dokładnie wymieszać trzepaczką. Misę przykryć i odstawić na noc, by zakwas w połączeniu z drożdżami pracował i wytworzyło się mnóstwo pęcherzyków powietrza.
Następnego dnia rano do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe produkty na chleb: obie mąki, sól i wodę. Wszystko dokładnie wyrobić, najpierw łyżką, a pod koniec ręcznie. Ciasto podczas wyrabiania napowietrza się, dzięki czemu chleb później pięknie wyrasta. Konsystencja ciasta powinna być elastyczna, ale nie klejąca, dlatego w razie potrzeby trzeba podsypać je mąką pszenną. Misę z wyrobionym ciastem nakryć bawełnianą ścierką i odstawić na 60 minut, by podwoiło objętość.

Po tym czasie ciasto ponownie należy wyrobić ręką i je napowietrzyć. Miesza się zawsze od dołu do góry. Ciasto podzielić na porcje i przełożyć do nasmarowanych margaryną keksówek (u mnie wyszły trzy) - maksymalnie do połowy wysokości.
Ciasto w formach ponownie nakryć ścierką i odstawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, włożyć je do piekarnika nagrzanego do temp. 190-200°C.

Chleb piecze się przez 60 minut.
Upieczony chleb po wyciągnięciu z piekarnika oraz foremki powinien wydać pusty dźwięk,kiedy opuka się go od spodu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz