400 g makaronu tagliatelle
1 podwójna pierś z kurczaka
1 por
1 żółta papryka
2 ząbki czosnku
300 ml śmietany 30%
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
2 łyżki ziaren słonecznika
sól, pieprz kolorowy
świeży rozmaryn
Przygotowanie:
Umyty filet z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. W trakcie smażenia mięso doprawić solą, pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Usmażone mięso zdjąć z patelni.
Warzywa umyć. Por pokroić w plastry. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w półplasterki. Na patelni roztopić masło. Następnie dodać por i smażyć na małym ogniu około 5 minut. Do pora dodać pokrojoną paprykę i dalej dusić całość przez ok. 10 minut. Podczas smażenia warzywa doprawić solą, pieprzem i listkami rozmarynu. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podczas smażenia należy uważać, by papryka się nie rozgotowała, lecz pozostała lekko chrupiąca. Pod koniec wlać śmietankę i całość zagotować. Do warzyw z sosem dodać podsmażonego kurczaka, przemieszać. W razie potrzeby sos można doprawić solą lub pieprzem.
Warzywa umyć. Por pokroić w plastry. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w półplasterki. Na patelni roztopić masło. Następnie dodać por i smażyć na małym ogniu około 5 minut. Do pora dodać pokrojoną paprykę i dalej dusić całość przez ok. 10 minut. Podczas smażenia warzywa doprawić solą, pieprzem i listkami rozmarynu. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podczas smażenia należy uważać, by papryka się nie rozgotowała, lecz pozostała lekko chrupiąca. Pod koniec wlać śmietankę i całość zagotować. Do warzyw z sosem dodać podsmażonego kurczaka, przemieszać. W razie potrzeby sos można doprawić solą lub pieprzem.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić.
Na rozgrzanej patelni uprażyć słonecznik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz