Babka migdałowa

Składniki:
1/2 kg maki pszennej
1,5 szklanki drobnego cukru kryształu
1 opakowanie cukru waniliowego
6 jaj
3/4 kostki masła
3 łyżki amaretto
2 tabliczki białej czekolady (180 g)
180 g kwaśnej śmietany 12 %
150 g mielonych migdałów
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Polewa: 
100 g białej czekolady
1 łyżka kwaśnej śmietany

Przygotowanie:
Formę do babki posmarować masłem i posypać bułką tartą. 
W osobnym naczyniu mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i migdałami.

W garnku rozpuścić masło. Kiedy będzie płynne, zdjąć je z ognia. Do gorącego (nie może się gotować) dodać połamaną w kawałki białą czekoladę. Mieszać tak długo, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Następnie dodać śmietanę i ponownie całość wymieszać trzepaczką.

Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. W osobnym naczyniu żółtka ucierać przez 3 minuty z cukrem oraz cukrem waniliowym do uzyskania puszystej konsystencji. Do ubitych żółtek dodać roztopioną czekoladę ze śmietaną, wlać amaretto i całość dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę zmieszaną z migdałami. Następnie dodać ubitą pianę z białek, po czym całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Gotowe ciasto powinno być gładkie. Tak przygotowane przelać do przygotowanej wcześniej formy. W miarę możliwości nakładać więcej ciasta na zewnątrz niż w środku formy. Piec ok. 60 minut w temp. 160 °C.

Czekoladę przeznaczoną na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie dodać śmietanę. Całość wymieszać i polać babkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz