4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka letniej wody
40 g świeżych drożdży
3/4 szklanki maślanki
2 łyżki cukru kryształu
4 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1-2 garści ziaren słonecznika
ziarna sezamu - do posypania chleba
Przygotowanie:
Do misy wsypać cukier i 2 łyżki mąki, dodać drożdże. Te składniki zalać szklanką ciepłej wody i dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia drożdży.
Następnie do płynnego rozczynu wsypać pozostałą mąkę, sól, wlać olej i maślankę, dodać ziarna słonecznika. Ciasto wyrobić ręcznie. Gdyby było nieco kleiste, podsypać mąką. Gotowe przełożyć do podłużnej formy (keksówki) i posypać z wierzchu sezamem. Odstawić w ciepłe miejsce na 15-30 minut, by podrosło.
Piec w piekarniku z termoobiegiem przez 40 minut w temp. 180 °C. Bezpośrednio po upieczeniu bułka z wierzchu pozostaje chrupiąca, ale już po kilkunastu minutach całkowicie mięknie. Smakuje idealnie z masłem lub domową konfiturą.
Następnie do płynnego rozczynu wsypać pozostałą mąkę, sól, wlać olej i maślankę, dodać ziarna słonecznika. Ciasto wyrobić ręcznie. Gdyby było nieco kleiste, podsypać mąką. Gotowe przełożyć do podłużnej formy (keksówki) i posypać z wierzchu sezamem. Odstawić w ciepłe miejsce na 15-30 minut, by podrosło.
Piec w piekarniku z termoobiegiem przez 40 minut w temp. 180 °C. Bezpośrednio po upieczeniu bułka z wierzchu pozostaje chrupiąca, ale już po kilkunastu minutach całkowicie mięknie. Smakuje idealnie z masłem lub domową konfiturą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz