Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
Składniki na mus śliwkowy:
20 śliwek
1 łyżeczka miodu
1 kopiata łyżka czerwonej galaretki
szczypta gałki muszkatołowej
Krem mascarpone:
125 g serka mascarpone
1/4 kostki masła
1/4 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Ciasto
Mąkę przesiać, dodać do niej proszek do pieczenia, sól, cukier puder, cukier waniliowy, żółtko oraz zimne masło. Początkowo wszystkie składniki siekać nożem, a w dalszej części wyrabiać ręcznie. Przez 30 minut ciasto schłodzić w lodówce. Foremki nasmarować od wewnątrz masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować i podzielić na kwadraty. Wylepiać nim wnętrze foremek. Z tej porcji ciasta wychodzi 9 tartaletek (foremki o średnicy 9 cm). Przed włożeniem do piekarnika ciasto na spodzie tartaletek nakłuć widelcem. Piec 20 minut w temp. 180 °C.
Mus śliwkowy
Śliwki przełożyć do rondelka, dodać do nich miód i szczyptę gałki muszkatołowej. Całość podgrzewać na małym ogniu i doprowadzić do zagotowania. Śliwki zdjąć z ognia, po czym rozdrobnić blenderem. Do gorącej masy śliwkowej dodać galaretkę w proszku i całość dokładnie wymieszać. Odstawić, by masa lekko stężała. Schłodzony mus wyłożyć na upieczone tartaletki.
Krem:
Masło ucierać z cukrem pudrem przez 5 minut na puszystą masę. W trakcie dalszego ucierania partiami dodawać serek mascarpone. Masę należy miksować tak długo, aż powstanie gładki krem.Gotową przełożyć do szprycy i dekorować tartaletki.
Mąkę przesiać, dodać do niej proszek do pieczenia, sól, cukier puder, cukier waniliowy, żółtko oraz zimne masło. Początkowo wszystkie składniki siekać nożem, a w dalszej części wyrabiać ręcznie. Przez 30 minut ciasto schłodzić w lodówce. Foremki nasmarować od wewnątrz masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować i podzielić na kwadraty. Wylepiać nim wnętrze foremek. Z tej porcji ciasta wychodzi 9 tartaletek (foremki o średnicy 9 cm). Przed włożeniem do piekarnika ciasto na spodzie tartaletek nakłuć widelcem. Piec 20 minut w temp. 180 °C.
Mus śliwkowy
Śliwki przełożyć do rondelka, dodać do nich miód i szczyptę gałki muszkatołowej. Całość podgrzewać na małym ogniu i doprowadzić do zagotowania. Śliwki zdjąć z ognia, po czym rozdrobnić blenderem. Do gorącej masy śliwkowej dodać galaretkę w proszku i całość dokładnie wymieszać. Odstawić, by masa lekko stężała. Schłodzony mus wyłożyć na upieczone tartaletki.
Krem:
Masło ucierać z cukrem pudrem przez 5 minut na puszystą masę. W trakcie dalszego ucierania partiami dodawać serek mascarpone. Masę należy miksować tak długo, aż powstanie gładki krem.Gotową przełożyć do szprycy i dekorować tartaletki.
Artykuł skopiowany ze strony www.slodkipomysl.pl
KREM MAŚLANY Z MASCARPONE – do tynkowania i dekorowania | SŁODKI POMYSŁ
KREM MAŚLANY Z MASCARPONE – do tynkowania i dekorowania | SŁODKI POMYSŁ
Artykuł skopiowany ze strony www.slodkipomysl.pl
KREM MAŚLANY Z MASCARPONE – do tynkowania i dekorowania | SŁODKI POMYSŁ
KREM MAŚLANY Z MASCARPONE – do tynkowania i dekorowania | SŁODKI POMYSŁ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz