Rolada bezowa

Składniki:
Składniki na ciasto:
6 białek 
1 kopiata szklanka cukru kryształu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
szczypta soli

Składniki na krem: 
1 małe opakowanie serka mascarpone (250 g) 
1 szklanka śmietany 30% (250 ml)
1 łyżka cukru pudru
kilka łyżek kremu lemon curd przygotowanego na bazie soku Limmi lub świeże owoce
Przygotowanie:
Ciasto
Piekarnik nagrzać do temp. 170 °C. Białka ubijać ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie powoli, w trakcie dalszego ubijania, wsypywać  cukier. Ubijać tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Pod koniec wlać ocet i wsypać mąkę. Ubitą masę przełożyć na wyłożoną pergaminem formę i rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni. Piec 25-30 minut.
Krem
Schłodzoną śmietankę ubijać na wysokich obrotach. Kiedy zacznie gęstnieć, zmniejszyć obroty miksera. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i cukier puder.
Złożenie
Upieczoną bezę wyjąć z formy i  przełożyć ją chrupiącą częścią na oprószony cukrem pudrem pergamin lub ściereczkę. Z ciasta delikatnie zdjąć papier pozostały z pieczenia. Na całej powierzchni ciasta rozsmarować krem śmietanowy, wyłożyć pasek kremu lemon curd, po czym delikatnie zawijać bezę, nadając jej kształt rolady. Przed podaniem roladę schłodzić przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc) w lodówce. Idealnie sprawdza się jako zimny deser w upalne, letnie dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz