Krem cytrynowy (lemon curd)

Propozycja orzeźwiającego i niebanalnego kremu cytrynowego. Schłodzony w lodówce sprawdza się jako dodatek do lodów, deserów, ciast oraz ciasteczek. Nie miałam wystarczającej ilości składników, dlatego świeży sok z owoców zastąpiłam zdrowym odpowiednikiem w postaci soku z cytryny Limmi. W małej i poręcznej buteleczce mieści się 200 ml soku wyciśniętego z 1kg sycylijskich owoców. Produkt jest w pełni naturalny, pozbawiony cukru oraz wody, a przy tym niezwykle praktyczny w codziennej kuchni.  

Składniki:
2 jajka 
2 żółtka
1 cytryna
1/4 szklanki soku z cytryny Limmi
3/4 szklanki cukru kryształu
70 g masła
Przygotowanie:
Cytrynę umyć i osuszyć. Skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. 
Jajka i cukier umieścić w misie. Ubić je mikserem na wysokich obrotach do uzyskania puszystej  masy. Do ubitej jajecznej masy dodać startą skórkę z cytryny, wlać sok i przełożyć pokrojone na małe kawałki masło. Misę umieścić nad garnkiem z zagotowaną wodą. Powinno jej być tyle, aby po nałożeniu misy nie dotykała powierzchni metalowego naczynia. Dolny garnek z wodą ogrzewać, utrzymując średnią moc palnika. Masę ubijać około 15-20 minut do momentu, aż zgęstnieje i powstanie konsystencja podobna do budyniu.
Gotowy krem przetrzeć przez sitko. Dzięki temu zostanie pozbawiony resztek skórki z cytryny i zyska gładką fakturę. Zimny krem przełożyć do słoika i schować do lodówki. Krem można przechowywać do dwóch tygodni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz