Piernik staropolski (długodojrzewający)


Składniki:

(forma 24x35 cm)

1 kg mąki pszennej
1/2 kg płynnego miodu
1 kopiasta szklanka cukru kryształu
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
250 g masła
1/2 szklanki mleka
2 opakowania przyprawy do piernika

Dodatkowo:
duży słoik powideł śliwkowych
ulubiona polewa czekoladowa

Przygotowanie:  

Ciasto na piernik przygotowuje się na 4 tygodnie przed świętami!
W dużym rondelku rozpuścić miód z cukrem i masłem. Dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Do dużej misy robota wsypać przesianą mąkę, wbić jajka, dodać rozpuszczoną uprzednio w mleku sodę oraz wsypać przyprawę do piernika. Następnie wlać masę miodową i całość mieszać za pomocą haka, aż powstanie jednolita konsystencja ciasta. Będzie ono nieco rzadkie, lecz w trakcie leżakowania odpowiednio stwardnieje. Naczynie z ciastem owinąć szczelnie bawełnianą ściereczką, obwiązać ją dookoła sznurkiem i odstawić w chłodne miejsce (jednak nie do lodówki) na kilka tygodni, by dojrzewało. Po tym czasie na 3-4 dni przed świętami ciasto wyłożyć na obficie podsypaną mąką stolnicę i podzielić je na równe trzy części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 4-5 mm, przełożyć na wyłożoną pergaminem formę i piec około 15-20 min w temp. 170 °C. Upieczone i ostudzone blaty przekładać naprzemiennie powidłami śliwkowymi. Ciasto nakryć pergaminem, obciążyć je z wierzchu deseczką i odstawić na 3-4 dni w chłodne miejsce. Na koniec piernik przekroić wzdłuż na trzy lub cztery mniejsze kawałki. Każdy z nich polać polewą, udekorować. Piernik przechowywać owinięty w folię lub w papier, by nie wysychał. Tak przygotowane ciasto dzięki zawartości miodu i cukru można przechowywać
w lodówce nawet kilka tygodni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz