1/2 szklanki mleka
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
1 garść rodzynek
1/3 szklanki rumu
3 kopiaste łyżki powideł
2 garście orzechów włoskich
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do obsypania
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
1 garść rodzynek
1/3 szklanki rumu
3 kopiaste łyżki powideł
2 garście orzechów włoskich
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do obsypania
Rodzynki namoczyć w rumie, najlepiej na godzinę przed przygotowaniem bajaderek. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i przełożyć ją do rondelka. Zalać mlekiem, dodać masło i całość roztopić, trzymając na małym ogniu. Płynną masę zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Zalegające kawałki ciasta rozkruszyć drobno do misy. Można dodać kilka rozkruszonych herbatników. Orzechy włoskie drobno posiekać. Do misy z rozdrobnionym ciastem dodać powidła, orzechy włoskie, rodzynki wraz z rumem, w którym się moczyły oraz wlać masę czekoladową. Całość dokładnie wymieszać łyżką do uzyskania gęstej masy, z której następnie formować w rękach małe kulki. Kulki obtoczyć dokładnie w wiórkach kokosowych. Deser przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz