(forma 21x32 cm)
Składniki na biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 szklanka cukru kryształu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem waniliowy:
600 g serka waniliowego
1 kostka masła
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny(rozpuścić w ciepłej wodzie)
1/2 opakowania mleka w proszku
Poncz:
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo:
1,5 paczki okrągłych biszkoptów
duża (podwójna) paczka delicji
Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Do ubitych dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie wymieszać. Piec w temp. 180 °C przez 30-40 minut. Po upieczeniu zimny biszkopt przekroić na dwa blaty.
Masa
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać serek waniliowy, mleko w proszku i przestudzoną, płynną żelatynę. Gotowa masa powinna szybko gęstnieć.
Poncz
Kawę zalać 3/4 szklanki przegotowanej wody i ostudzić. Okrągłe biszkopty namoczyć w ponczu. Nasączyć nim również spodni blat biszkoptu.
Przełożenie:
biszkopt - 1/3 masy - warstwa biszkoptów - 1/3 masy - warstwa delicji ułożonych galaretką w dół - 1/3 masy - biszkopt
Masa
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać serek waniliowy, mleko w proszku i przestudzoną, płynną żelatynę. Gotowa masa powinna szybko gęstnieć.
Poncz
Kawę zalać 3/4 szklanki przegotowanej wody i ostudzić. Okrągłe biszkopty namoczyć w ponczu. Nasączyć nim również spodni blat biszkoptu.
Przełożenie:
biszkopt - 1/3 masy - warstwa biszkoptów - 1/3 masy - warstwa delicji ułożonych galaretką w dół - 1/3 masy - biszkopt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz