Ciasto z delicjami i mleczną masą

 
Składniki:
(forma 21x32 cm)
Sk
ładniki na biszkopt:  

6 jajek
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 szklanka cukru kryształu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem waniliowy:
600 g serka waniliowego  
1 kostka masła
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny(rozpuścić w ciepłej wodzie)
1/2 opakowania mleka w proszku

Poncz: 
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej

Dodatkowo:
1,5 paczki okrągłych biszkoptów
duża (podwójna) paczka delicji

Przygotowanie:

Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Do ubitych dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie wymieszać. Piec w temp. 180 °C przez 30-40 minut. Po upieczeniu zimny biszkopt przekroić na dwa blaty. 

Masa
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać serek waniliowy, mleko w proszku i przestudzoną, płynną żelatynę. Gotowa masa powinna szybko gęstnieć.

Poncz 
Kawę zalać 3/4 szklanki przegotowanej wody i ostudzić. Okrągłe biszkopty namoczyć w ponczu. Nasączyć nim również spodni blat biszkoptu.

Przełożenie:
biszkopt - 1/3 masy - warstwa biszkoptów - 1/3 masy - warstwa delicji ułożonych galaretką w dół - 1/3 masy - biszkopt

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz