Kruche babeczki z mlecznym nadzieniem

Składniki:
Składniki na ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła
6 żółtek
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli

Składniki na krem:

3/4 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki mleka w proszku (100 g)
2-3 krople pasty waniliowej
1/2 kostki masła
1/3 szklanki wody 
Przygotowanie:
Ciasto

Składniki na ciasto umieścić w misie i ręcznie lub za pomocą robota wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Tak przygotowane urywać na kawałki i wylepiać nim wnętrze foremek do babeczek. Foremki z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 10 min w temp. 170 °C. Po upieczeniu ostudzone babeczki delikatnie ściągnąć z foremek uważając, by ich nie pokruszyć.

Krem
W rondelku zagotować wodę i rozpuścić w niej masło. Następnie wsypać cukier, mleko w proszku i dodać pastę waniliową. Całość dokładnie wymieszać trzepaczką tak, by nie było grudek. Gotową masą napełniać wnętrza babeczek. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz