Chleb pszenno-orkiszowy

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 szklanka mąki orkiszowej
1 szklanka płatków owsianych górskich
1/2 szklanki ziaren słonecznika
1 szklanka mleka
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
50 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
mąka pszenna do podsypania chleba
olej i płatki górskie do przygotowania formy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki suche umieścić w misie.  Mleko podgrzać, ale uważać, by nie było za gorące. W mleku rozpuścić miód i drożdże. Na koniec do mleka wlać olej. Tak przygotowane mleko dodać do mąki i reszty suchych składników. Wszystkie produkty dokładnie wymieszać łyżką. Następnie ciasto przykryć bawełnianą ścierką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto lekko oprószyć mąką, wyrobić ręką i znów odstawić na kolejne 30 minut, by wyrosło. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, nie może się lepić. Gdyby było za rzadkie - podsypać mąką, jeśli okaże się zbyt zwarte - dolać mleka. 
Formę nasmarować olejem i obsypać płatkami górskimi. Z ciasta uformować chlebek i przełożyć do keksówki.
Ciasto odstawić na 10-15 minut, by ciasto znów podrosło. Następnie włożyć do piekarnika i piec w temp. 190 °C przez 50 minut. Aby sprawdzić, czy chleb jest już gotowy, należy zastukać w chleb od spodu. Jeśli wyda głuchy dźwięk to znak, że pieczywo jest należycie upieczone. 
Uwaga: chleb piekłam w formie keksowej o wymiarach 9 x 30 cm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz