Babka zebra


Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1 opakowanie cukru waniliowego
3 szklanki mąki pszennej tortowej + 2 łyżki do jasnego ciasta
1 szklanka oleju
1 szklanka wody gazowanej
2 kopiaste łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Przygotowanie:

Całe jajka ubijać przez kilka minut z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, wlewać cienkim strumieniem olej oraz wodę. Następnie wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać do połączenia się składników. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej mąkę. Obydwa ciasta dokładnie wymieszać. Wylewać je naprzemiennie do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Piec przez 60 min w temp. 180 °C. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem lub polać ulubioną polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz