Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
3 szklanki płatków owsianych
1 kostka masła
1 jajko
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2-3 garście żurawiny
1 szklanka mąki pszennej
3 szklanki płatków owsianych
1 kostka masła
1 jajko
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2-3 garście żurawiny
Wszystkie składniki, które powinny być w temperaturze pokojowej, umieścić w misie i wyrobić tak, by uformować jednolitą kulę ciasta. Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i wałkować na grubość około 4-5 mm. Gdyby ciasto się kleiło, mąką można posypać lekko wierzch ciasta a nawet wałek. Szklanką lub pierścieniem wykrawać ciasteczka, które od razu układać na wyłożonej pergaminem formie do pieczenia. Piec 15 min w temp. 180 °C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz