Babka czekoladowa

Składniki:
(forma keksowa o wymiarach  9 x 30 cm)
2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 
1 szklanka mleka
1 jajko
3 łyżki dżemu
3/4 szklanki cukru kryształu
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka kakao
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 garść włoskich orzechów
Przygotowanie:
Margarynę utrzeć na puch z cukrem kryształem oraz cukrem waniliowym. Następnie, cały czas mieszając, dodać całe jajko oraz dżem. W dalszej części podczas ucierania naprzemiennie dolewać mleko oraz wsypywać zmieszane suche składniki (mąkę, kakao i sodę oczyszczoną). Na koniec dodać pokruszone włoskie orzechy oraz posiekaną czekoladę i całość zamieszać łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej pergaminem. Piec w temp. 180 °C z termoobiegiem przez 40-50 minut. Po upieczeniu schłodzone ciasto warto polać polewą lub posłodzić cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz