Zupa dyniowa krem z pieczonych warzyw

Składniki:
1 mała dynia
1 cebula
1 główka czosnku
2 czerwone papryki
3 marchewki
około 1 wody
100 ml śmietanki kremówki
sól, pieprz
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta chili

Przygotowanie:

Dynię obrać ze skórki i wydrążyć miąższ. Pokroić w paski, a te na mniejsze kawałki. Marchew i cebulę obrać, pokroić w duże kawałki. Paprykę przekroić wzdłuż, pozbawić pestek i pokroić w kawałki. Główkę czosnku przekroić wzdłuż. Warzywa ułożyć w formie do pieczenia wyłożonej pergaminem. Zapiekać 20 min w temp. 200 °C. Upieczone warzywa przełożyć do garnka i zalać wodą. Całość zagotować, po czym zblendować. Trzymając zupę na małym ogniu, wlać śmietankę a całość doprawić przyprawami. Zupę ponownie zagotować. Podawać z grzankami i kleksem oliwy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz