1 mała cukinia
1 cebula
200 g kurek
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
150 ml bulionu
100 ml śmietanki kremówki
1/2 opakowania makaronu tagliatelle (250 g)
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej i szczypta curry
Przygotowanie:
Kurki umyć w wodzie z dodatkiem soli, odcedzić, osuszyć. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
Na patelni rozgrzać olej, na którym podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodać kurki, pokrojoną w półplasterki cukinię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość oprószyć solą i pieprzem, a kiedy kurki i cukinia zmiękną, całość zalać bulionem i dusić kilka minut do lekkiego odparowania płynów. Na koniec wlać śmietankę kremówkę, chwilkę poddusić. Sos doprawić gałką muszkatołową i curry. Na patelnię dodać ugotowany wcześniej makaron. Całość oprószyć natką pietruszki. Przed podaniem danie można posypać odrobiną startego sera grana padano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz