Ciasto z owocami i budyniową pianką

Składniki:
(forma 21 x 32 cm)

Składniki na kruche ciasto:
3 szklanki mąki krupczatki
1 kostka margaryny
1 opakowanie cukru waniliowego
5 łyżek cukru kryształu
5 żółtek
2-3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na piankę budyniową:
5 białek
1 niepełna szklanka cukru kryształu
2 opakowania budyniu śmietankowego

Dodatkowo:
owoce rabarbaru, kilka śliwek lub inne ulubione (agrest, porzeczka)
bułka tarta
Przygotowanie:
Ciasto
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Umieścić je w misie i wyrobić gładkie ciasto. Odkroić 1/5 ciasta, owinąć tę część w folię i schłodzić w lodówce. Pozostałą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią dno wyłożonej pergaminem formy. Ciasto lekko obsypać bułką tartą. Na cieście gęsto ułożyć warstwę owoców (obrany ze skórki i pokrojony w kostkę rabarbar i połówki śliwek).
Pianka budyniowa
Ubić pianę z białek. W trakcie ubijania wsypać cukier i ubijać kilka minut do uzyskania lśniącej i gęstej konsystencji. Na koniec wsypać proszek budyniowy i całość dokładnie wymieszać. Piankę wyłożyć na warstwę owoców. Na piankę zetrzeć schłodzoną resztę ciasta. Ciasto piec około 60 min w temp. 200°C. Po upieczeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz