Ciasteczka lawendowe

Składniki:

3,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru pudru
2 jajka
1 kostka masła
1 cukier waniliowy
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka suszonych kwiatów lawendy
2 krople aromatu cytrynowego
szczypta soli
 
Przygotowanie:
Składniki na ciasteczka umieścić w misie i wyrobić ręcznie do połączenia się składników oraz uzyskania gładkiego ciasta. 
 
Wyrobione ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, po czym cienko rozwałkować. Małymi foremkami wykrawać  ciasteczka o dowolnych kształtach. Wycięte przełożyć na wyłożoną pergaminem formę do pieczenia. Piec 10-15 minut w temperaturze 180°C. Upieczone i schłodzone ciastka dekorować wedle upodobań, np. polewą z białej czekolady. Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętym metalowym pudełku.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz