Pancakes

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki masła
1 szklanka mleka
1 jajo
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli

Dodatkowo: 
syrop klonowy
Przygotowanie:
Suche składniki umieścić w jednym naczyniu. Masło roztopić.
Jajko roztrzepać i dokładnie wymieszać z mlekiem. Mleko wlać do suchych składników i delikatnie mieszać. Na koniec wlać rozpuszczone masło. Całość należy dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej i dość gęstej konsystencji (ciasto jest gęstsze od naleśnikowego). 
Małą patelnię umieścić na kuchence. Ma rozgrzaną patelnię (nie dodawać tłuszczu) wlewać niewielkie ilości ciasta.
Smażyć z obu stron na złoty kolor. Placuszki należy przewracać na drugą stronę, kiedy cała powierzchnia zapełni się pęcherzykami powietrza.
Usmażone podawać z dużą ilością syropu klonowego, płynnego miodu, ulubionego syropu lub konfitury.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz