Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami

Składniki:

3,5 szklanki mąki
1/2 kostki świeżych drożdży
2 jajka
1/2 kostki masła
3/4 szklanki ciepłego mleka
4 łyżki cukru kryształu
3 krople pasty waniliowej
szczypta soli

Składniki na kruszonkę:
1 łyżka cukru kryształu
1 łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:

6 brzoskwiń

Przygotowanie:  

Ciasto
Podgrzane mleko wlać do dużej misy, dodać rozkruszone drożdże i wymieszać. Masło rozpuścić, ostudzić. Do misy z mlekiem i drożdżami wsypać cukier, mąkę, sól, dodać pastę waniliową, wbić jajka. Ciasto wyrabiać za pomocą robota z hakiem. Pod koniec, nie przerywając mieszania, wlać cienkim strumieniem płynne masło. Ciasto wyrabiać około 5 minut. Powinno być jednolite, puszyste. Naczynie z ciastem owinąć bawełnianą ścierką i odstawić na 60 min w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość. Po tym czasie ciasto wyłożyć do wyłożonej pergaminem formy. 
Na wierzchu ułożyć plasterki brzoskwiń, lekko wciskając je w ciasto, a całość posypać kruszonką. Ciasto nakryć ściereczką i odstawić na 20 min, by podrosło. Następnie cisto piec około 45-50 min w temp. 180 °C. Upieczone i ostudzone można posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem.

Kruszonka
Wszystkie składniki razem z sobą zagnieść.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz