Ciasto Balladyna

Składniki:
Składniki na biszkopt kakaowy:

5 jajek
szczypta soli
3/4 drobnego cukru kryształu
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serowo-śmietanową:
700 g serka z wiaderka
1/2 szklanki cukru pudru
250 ml śmietanki kremówki 30%
5 kopiastych łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki wrzącej wody

Dodatkowo:
1 puszka kajmaku
1 duża (podwójna) paczka herbatników
2 galaretki malinowe
1/2 l świeżych malin
3 szklanki wrzącej wody

Przygotowanie:

Biszkopt kakaowy
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie, nie przerywając ubijania, dosypywać cukier. Mieszać tak długo, aż przestanie zgrzytać i nie będzie wyczuwalny pod palcami. Dalej dodać żółtka i całość delikatnie wymieszać. Na koniec do masy wsypać zmieszane ze sobą mąki, kakao oraz proszek do pieczenia. Suche składniki delikatnie wymieszać z masą za pomocą szpatułki. Masę wylać na wyłożoną pergaminem formę. Piec 30-35 min w temp. 170 °C. Po upieczeniu zimny biszkopt przekroić na dwa blaty.

Masa serowo-śmietanowa
W małej miseczce żelatynę zalać wodą. Gdy napęcznieje, po kilku minutach podgrzewać w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia.
Śmietankę ubić na sztywno.
Ser przełożyć do misy, wsypać cukier puder, krótko zamieszać mikserem z cukrem pudrem. Cały czas mieszając, do masy serowej wlewać cienkim strumieniem płynną, wystudzoną żelatynę. Na koniec do masy wyłożyć ubitą wcześniej śmietankę. Całość delikatnie połączyć, mieszając łyżką.

Galaretka
Galaretki rozpuścić w trzech szklankach wrzącej, przegotowanej wody. Odstawić do ostygnięcia. Kiedy zacznie tężeć, do galaretki przełożyć maliny, całość delikatnie wymieszać.

Przełożenie:
biszkopt kakaowy - 1/2 masy serowo-śmietanowej - warstwa herbatników - kajmak - warstwa herbatników - 1/2 masy serowo-śmietanowej - biszkopt kakaowy - galaretka z malinami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz