Rożki piwne z wiśniami

Składniki:
Składniki na ciasto:

2 kopiaste szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny
1/2 szklanki piwa

Składniki na nadzienie:
wydrylowane wiśnie
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru kryształu

Dodatkowo:
cukier puder do obsypania

Przygotowanie:

Mąkę posiekać z margaryną i piwem, wyrobić na jednolitą masę. Gdyby ciasto było zbyt luźne, podsypać nieco mąką. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 4-5 mm, po czym radełkiem ciasto pokroić w kwadraty. Na środek każdego kawałka ciasta nakładać porcję wiśni wymieszanych z mąką ziemniaczaną i cukrem. Z ciasta po skosie sklejać koperty. Ciastka piec do zarumienienia w temp. 200 °C przez około 20-25 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu ciastka posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz