Gruzińskie odżachuri

Składniki:
700 g szynki wieprzowej
około 1 kg ziemniaków
3/4 szklanki białego wytrawnego wina
2 cebule
1 czerwona papryka
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
słodka papryka w proszku
2 łyżki masła
oliwa/olej 

Dodatkowo:
1/2 pęczka posiekanej kolendry
1/4 owocu granatu

Przygotowanie:

1. Szynkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w średniej wielkości kostkę. Mięso wrzucić na patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju. Smażyć około 10-15 minut. W trakcie smażenia co jakiś czas szynkę delikatnie mieszać. Następnie do mięsa wlać wino, patelnię przykryć i całość dusić około minut (kilka razy pomieszać).
2. W czasie, gdy smaży się mięso, przygotować drugą większą patelnię. Rozpuścić na miej masło z odrobiną oliwy/oleju. Ziemniaki w łupinach dokładnie umyć, wyszorować i pokroić w ćwiartki lub mniejsze części. Pokrojone ziemniaki wrzucić na rozgrzany tłuszcz i smażyć około 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu, by nie przywarły.
3. Obrane cebule pokroić w półplasterki.
4. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paseczki.
5. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
6. Do usmażonych ziemniaków przełożyć uduszone mięso z patelni. Dodać cebulę, paprykę i czosnek. Wszystko dusić na małym ogniu przez około 15 minut (można podlać 1/2 szklanki wody). W trakcie
smażenia danie doprawić solą, pieprzem i słodką papryką w proszku.
7. Gorące danie podawać posypane posiekaną kolendrą oraz ziarnami granatu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz